G: +386 (0)41 344 904
E: povezani@zivimopovezani.si

 

Energetski sistem človeka

Sestavljajo trije deli:

 • aura ali energetski ovoj
 • čakre ali energetski centri
 • nadiji ali energetski meridiani

AURA

Je zelo subtilna energetska plast okoli človeka, ki varuje pred izgubo življenjske energije, pa tudi pred vdorom škodljivih energij v organizem ob normalnih razmerah. Sestavljena je iz sedem vidnih slojev različnih barv, ki so  energetsko povezani z ustreznim energetskim centrom ali čakro in ustrezno žlezo z notranjim izločanjem in petih nevidnih slojev.
Zdrava aura je vedno cela, v primeru razpok in pretrganin, lahko hitro izgubimo vitalno energijo, ali pa pride do vdora škodljivih energij v telo oz. notranje organe.  Ljudje, ki imajo zdravo auro, bodo različnim sevanjem manj škodljivo izpostavljen kot tisti, ki imajo okvarjen ali poškodovan energetski ovoj.

ČAKRE

Čakre so energijski centri, pravimo jim tudi "transformatorji" energije, ki naše telo povezujejo z kozmično, univerzalno  energijo. To univerzalno energijo čakre vsrkajo, razdelijo na sestavine in pošljejo po človekovih energetskih kanalih ali meridianih v žleze z notranjim izločanjem, živčevje in kri. Glavne čakre ležijo v sredini telesa, razporejene pa so od spodaj navzgor - od trtice do glave. Povezane so z živčnimi centri ob hrbtenjači in vplivajo na zdravje telesa in duha. Vsaka od teh sedmih čaker napaja pomembne organe v fizičnem telesu ter je povezana z njej ustreznimi organi, žlezami in živčnimi spleti.
Čakre so storžčaste oblike lahko bi rekli stožčasti vrtinci, ki se zelo hitro vrtijo in presnavljajo energijo. Posamezne barve čaker so povezane s frekvenco energije, ki jo čakra presnavlja pri določeni hitrosti.
Imamo dvanjast glavnih čaker ali energetskih centrov:

 • prva in sedma čakra sta enojni,
 • druga, tretja, četrta, peta in šesta pa so dvojne (sprejemna in oddajna).

 Pogoji za pravilno delovanje so:

 • da se čakre vrtijo v pravo smer,
 • da so odprte in neblokirane, t.j. energetsko pretočne.
 • Več energije kot se pretaka skozi čakre, bolj je človek zdrav.

V primeru ko čakra ne more več presnavljati energije pravimo da je blokirana, v tem primeru je tok energije je prešibek in posamezni deli telesa, ki jih določena čakra oskrbuje nimajo več ustrezne preskrbe z energijo, to privede sčasoma do okvar in motnenj, ki jih zaznamo kot bolezen na vseh ravneh človekovega bivanja. Stranske čakre so v vseh sklepih.

ENERGETSKI MERIDIANI ali NADJI

Meridiani  so povezave med glavnimi energetskimi centri, stranski energetski meridiani pa so povezave med stranskimi čakrami. So medsebojno povezane energetske poti, po katerih se pretakata energiji jin in jang.
So kot nekakšen kalup ali dvojnik živčnega sistema, podobno kot pri krvnožilnem sistemu, kjer imajo žile predvsem funkcijo distribucije   krvi.  Po meridianih pa  se pretaka univerzalna, kozmična energija oz. "prana", torej imajo tudi  predvsem distribucijsko vlogo. Meridiani imajo tudi povezovalno vlogo med duhovnim  in fizičnim ter vzdrževalno vlogo, saj vzdržujejo sistemsko celovitost telesa in usklajujejo fizične procese.

Trije glavni energetski meridiani, ki imajo ključno vlogo pri našem zdravju, se nahajajo vzdolž hrbtenice na eteričnemu dvojniku hrbtenjače.  Njihova izvirna vzhodnjaška imena so:

 • Ida, ki poteka iz leve nosnice, konča pa se v levem modu ali jajčniku.
 • Pingala, ki poteka iz desne nosnice, konča pa se v desnem modu ali jajčniku.
 • Šušumna, ki poteka skozi celotno hrbtenjačo, od središča glave do trtice.

 Povzeto v delu po: vir: Moč zdravilnih rok Barbara Ann Brennan